Dr John Harvey Kellogg hävdade i början av 1900-talet att onani kunde leda till döden och livmodercancer. Immanuel Kant skrev att onani var ett brott mot de moraliska lagarna och Freud liknade det ett beroendebeteende. Idag möts vi löpande i media av artiklar om onani och orgasmens positiva effekter. Även om kvinnor generellt inte pratar helt öppet om sina onanivanor verkar det definitivt vara socialt accepterad i de flesta kretsar. Oavsett om du hör till de som aldrig ägnar dig åt att onanera eller börja dagen med en rutinmässig orgasm i duschen, bidrar onani till flera positiva hälsoeffekter.
Så, om du är mån om din hälsa och ditt välbefinnande är det bäst att du gör dig fri från eventuella mentala bojor och hänge dig åt att onanera. Vi ordinerar regelbunden onani för att uppnå följande effekter:
- Förbättra humöret
- Förbättra sömnen
- Minska stressnivåerna i kroppen
- Motverkar urinvägsinfektioner och livmoderhalscancer
- Få bättre sex
#1 – Onani frigör härliga måbra-hormoner så som oxytocin som förbättrar ditt humör, får dig att känna dig tillfredsställd och aktiverar belöningssystemen i hjärnan. (Här får vi ge ett halvt erkännande till Freuds beroendeteori). När vi blir upphetsade skjuter dopamin och andra hormoner i höjden, en orgasm ger bland det största drogfria dopaminpåslaget som finns. Dessa hormoner bidrar till att få ditt humör på topp.
#2 – Har du svårt att somna? Onani kan också hjälpa dig att koppla av och somna lättare, även här är det dopaminpåslag som bidrar till detta. Dopamin ökar vid orgasm och efteråt utsöndras hormonerna oxytocin och endorfiner som hjälper dig att koppla av och somna in skönt. Så, onanera gott och sov skönt!
#3 – Oxytocin som frigörs vid onani minskar stressnivåerna rent kemiskt i kroppen men onani kan också bidrar till minskad stress på en känslomässig nivå. När du onanerar ägnar du en stund åt dig själv och koppla bort andra faktorer som hem, familj och jobbet. Det bidrar till att din stressnivå kan minska.
#4 – En annan positiv hälsoeffekt onani levererar är att det kan förebygga livmoderhalsinfektioner och till viss del bota urinvägsinfektioner. När vi onanerar vidgas och dras livmoderhalsen ihop och sekretet får ett bättre ph-värde. Därmed ökar goda bakterier och mera vätska flyttas från livmoderhalsen till vaginan varpå gamla vätskor åker ut och drar med sig dåliga organismer som kan orsaka infektioner.
#5 – Orgasmer stärker din bäckenbottenmuskulatur som får ett rejält träningspass i orgasmens platåfas. Blodflödet till klitoris ökar, musklerna spännss, hjärtat slår snabbare och andningsfrekvensen ökar – det bidrar till att stärka hela bäckenbottenregionen och därmed ökar din sexuella njutning. På ett personligt plan bidrar onani till att stärka din relation till dig själv. När vi avsätter tid för vår egen njutning, ägnar oss åt något som vi mår bra av, bejakar vår egen sexualitet ökar vår självkänsla och självkännedom. Att själv känna till och sedan uttrycka för din partner vad som skänker dig njutning är ett kraftfull steg mot sexuell tillfredsställelse. Att onanera inför sin partner kan vara mycket upphetsande och upplysande då han eller hon ser vad du gillar.
Det är bara att onanera på – både för dig själv och för ditt sexliv med andra!
Men som all sex är det kul med omväxling, så även när du onanerar. Använder du mest handen, det vanligaste sättet, kanske det kan vara kul att testa någon leksak.