Warning: Undefined variable $ub in /customers/5/9/3/worldofbliss.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148 Warning: Undefined variable $ub in /customers/5/9/3/worldofbliss.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160 Vad är BDSM? - World Of Bliss

Vad är BDSM?

En av tio personer har experimenterat med BDSM och om du någonsin har använt en sidenscarf som ögonbindel eller för att knyta ihop någons handleder när du har haft sex, har du ägnat dig åt en lättare variant av BDSM.

“Bind my ankles with your white cotton rope so I cannot walk. Bind my wrists so I cannot push you away. Place me on the bed and wrap your rope tighter around my skin so it grips my flesh. Now I know that struggle is useless, that I must lie here and submit to your mouth and tongue and teeth, your hands and words and whims. I exist only as your object. Exposed.”


Marianne Apostolides i Psychology Today, The Pleasure of Pain.

Förenklat uttryckt handlar BDSM om att den ena partnern går med på att göra allt som den andra partnern ber om.  Att helt och hållet lita på den andra parten.

Innehållsförteckning

 1. Vad betyder BDSM
 2. Vem bestämmer inom BDSM?
 3. Aktivt medgivande och stoppord
 4. BDSM kan ser väldigt olika ut för olika par
 5. Men varför vill man utsätta sig för smärta?
 6. Är det något fel på folk som utövar BDSM
 7. Eftervård – debriefing


In the child’s game, Trust Me, one person stands behind the other. The one in front falls backward, trusting the other to catch them before crashing to the floor. Trust Me contains an element of danger, the risk of not getting caught and getting hurt. The person falling places great trust in the person catching. When the falling player trusts the catcher enough to let go completely, and the catch happens as planned, both players experience a moment of exhilaration that’s difficult to duplicate any other way.

A loving introduction to BDSM, by Michael Castleman, M.S in Psycology Today,Vad betyder BDSM?

BDSM är förkortningen för:

 • BD – bondage/discipline
 • DS – dominance/submission
 • SM – sadism/masochism
Bondage

Att begränsa någons rörelsefrihet kallas bondage, det kan vara allt från att beordra någon att inte röra på sig, en löst knuten sidenscarf runt handlederna till en avancerad fasthållning med repkonst “Shibari”. Om du är ny BDSM utövare börja med mjuka rep eller handbojor som lossas med ett enkelt handgrepp. Till exempel de här från sinful.se.

Mjuka handbojor som de här från sinful.se passar bra för en snäll BDSMuppkevekse.
Dominant

Dominatn är det engelska ordet för någon som gillar att bestämmat, ha kontrollen och sätta agendan i sexakten. Det kan variera från att använda en sexleksak på sin partner till denne vrider sig i orgasmer eller binda fast och knulla sin partner för glatta livet.  

Submission

Det engelska ordet för att vara undergiven, att underkasta sig någon är submission. Det är en person som gillar att den andra bestämmer och gillar att få order. Även här varierar smaken från att man bara gillar att ens partner bestämmer sexställning eller binder fast en. Till att man behöver mer extrem dominans för att bli upphetsad så som smisk eller en hand runt halsen. Den undergivna rollen gör att personen tillfälligt kan släppa all kontroll och alla krav.

Sadism och masoschism

Sadism, vanligtvis utövat av den dominanta parten, innebär att bli sexuellt upphetsad av att kontrollera sin partner och ge starka känsloförnimmelser så som smärta.

Machosism innebär att bli upphetsad av att överlåta kontrollen och utsättas för intensiva känsloförnimmelser. Lätta former av masochism och sadism kan vara att kittla, reta sin partner med en vibrator medan denna är bunden, riva lätt med naglar eller ge små kärleksbett. Mer extrema former av sadism är att öka vibratorn till max och tvinga fram orgasm efter orgasm medan partnern bönar och ber om att du ska sluta. (Utan att säga det överenskomna stoppordet).

I en sund BDSM relation månar båda parter om att ge den andra vad den vill ha.


Njutningsfull BDSM sex.


“- Idag är jag alldeles för trött för att ha sex, sa jag med en gäspning.
– Vad du vill struntar jag i, om jag vill ha sex så tar jag mig det, svarade han med en hand om min nacke och drog mig emot sig.”Vem bestämmer inom BDSM?

Det kan verka som att den dominanta bestämmer helt utan hänsyn till den undergivna. Men så är det inte. BDSM relationen börjar inte där och den undergivna är aldrig utom kontroll. När relationen är etablerad och den dominanta känner sin undergivna då kan den dominanta ge order och bestämma. Det bygger på ett ömsesidigt förtroende. Den undergivna litar på att den dominanta läser av, tänjer gränser men aldrig överskrider dem. Den dominanta litar på att den undergivna meddelar med förutbestämda stoppord när det blir för mycket eller på gränsen till för mycket. Det finns en ömsesidig förståelse och respekt för varandras roller. Det bygger på en stor portion tillit och kunskap om varandra. Även när den undergivna “tvingas” att göra något så ska det ske utifrån den undergivnas fria vilja. Det måste alltid finnas ett sätt att sätta stopp.

Aktivt medgivande och stoppord

En grundpelare inom BDSM är att man kommunicerar om vad som är ok och inte ok innan man sätter igång. Man lyssnar noga på sin partner under leken ifall något som vanligtvis är ok inte känns bra.

“Stop” och “Ta det lungt” signaler är väldigt viktigt.


Innan man sätter igång med en BDSM scen (sexakt, lek) bestämmer parterna ett stoppord. Det vanligaste är “rött” för stopp – då slutar allt genast, den undergivna befrias omedelbart från eventuella handfängsel/rep eller dylikt. Och “orange” som betyder att det inte känns bra, att det som pågår just nu inte känns ok men att leken inte behöver avbrytas helt. Om den undergivna har en gagball eller liknande i munnen, ge personen en boll eller liknande att hålla i handen som den då kan släppa för att signalera “stopp”.

Det är den undergivna som har kontrollen och bestämmer vad som är ok eller inte ok och om leken ska avbrytas.

BDSM kan se väldigt olika ut för olika par

Några gillar sensuell dominans, där några sexleksaker och lekar ingår i akten men ingen smärta alls. Andra är SM entusiaster och kör fullt ut med piskor och kedjor men det är absolut inte varje BDSM utövares grej. BDSM relationer kan se lika olika ut som antalet skägg på ett Hipster café.

BDSM kan vara så enkelt eller så avancerat som ni bestämmer

Det kan var så harmlöst som att binda för din partners ögon med en sidenscarf, använda dig av ett par fluffiga löst sittande handbojor eller dra en isbit över din partners erogena zoner. Eller så kan det vara betydligt mer avancerat än så. Innan ni testar mer avancerade BDSM tekniker är det viktigt att läsa på och lära sig att hantera dem på ett säkert sätt. Även en piska och rep kan vara farliga om de inte hanteras rätt. Allra viktigast för er gemensamma njutning är att den dominanta lär sig att läsa av sin partner, läsa av när gränser tänjs men aldrig gå för långt. Med målsättningen att maximera er njutning. Som undergiven är det a och o att vara ärlig mot sin partner och säga till när det inte känns ok.Med bondagerep kan du överlåta kontrollen till din partner och ge dig hän njutningen. Detta nylonrep känns mjukt mot huden och lämnar inga märken.

Men varför vill man utsätta sig för smärta?

Vad är det för människor som blir upphetsade av smärta? Många, helt normala människor.   

Tänk dig att du bestiger ett berg, du svettas, taggbuskar river upp dina ben, mjölksyra fyller dina muskler, du vilar i utmattning flera gånger på vägen. När du når toppen har du ont och är helt slut. Ändå känner du dig helt euforisk.

Det finns många aktiviteter som involverar smärta, till exempel långdistanslöpning, ett hårt träningspass, bergsklättring, intensiv massage, tatuering och BDSM. Smärta producerar ett rus som liknar det som produceras när du äter god mat, tar droger eller ha sex. Kopplingen mellan njutning och smärta är djupt kopplad i vår hjärna. All smärta frigör endorfiner som blockerar smärta och ger oss en känsla av eufori. Morfin och andra opiater fungerar på samma sätt.

Du kan läsa mer om smärta i “Why pain feels good”.

Endorfiner som frisätts vid smärta stimulerar hjärnans frontallob och de limbiska delarna av hjärnan (“känslohjärnan”). Dessa påslag i hjärnan ger ett kemiskt välbefinnande efter att du utsatts för smärta, det liknar upplevelsen av att bli hög.

Intensiv smärta slår också på en annan smärtreglerare i kroppen, “njutningsmedlet” anandamid som hjälper till att blockera smärta och ger dig en varm och behaglig känsla. Ett ytterligare ämne som frisätts vid smärta är adrenalin som får ditt hjärta att slå snabbare.  

Varför är viss smärta njutbart medan annan smärta är outhärdlig? En del forskare menar att vi människor till skillnad från djur, uthärdar smärta som vi vet inte ger oss någon skada. Något som djur inte kan skilja på. Vi människor kan utsätta oss för och njuta av obehagliga upplevelser som ger skräckblandad förtjusning när vi vet att de inte farliga. Som att åka berg- och dalbana. Det skulle ett djur aldrig utsätta sig för igen. Vi människor gillar den kick som en skräckupplevelse ger oss  i efterhand. Eftersom vi kan skilja på om skräckupplevelsen är farlig eller ej.

Är det något fel på folk som utövar BDSM

Om du är en BDSM utövare eller BDSM-wannaba kan du andas ut:

All tillgänglig forskning har visat att majoriteten BDSM utövare är mentalt friska och helt vanliga i alla avseenden. De tycker helt enkelt bara att vanligt sex inte är tillfredsställande och vill ha en intensivare och intimare upplevelse.

Det sägs att det finns okunniga där ute som anser att BDSM är perverterat och förnedrande. Inget kunde vara mera fel. Man kan ha traditionellt sex utan konversation, förhandling eller några som helst känslomässiga band. Men inom BDSM har man alltid en klar, intim kommunikation som skapar ett särskilt känslomässigt band. Många insatta i BDSM menar att det är det mest kärleksfulla, givande och intima relation och sex man kan ha.

En holländsk studie visar att jämfört med allmänheten är BDSM utövare i vissa avseenden psykiskt mera välmående, starkare, mindre neurotiska och mer självständiga.

“Our data do not support the persistent assumption that BDSM is associated with inadequate developmental attachment processes because of a history of trauma or for other reasons. BDSM should be considered a form of recreation rather than the expression of psychopathological processes.” Mer om detta kan du läsa här.

Eftervård – debriefing

Eftervård är den stund ett BDSM par tillbringar tillsammans efter en intensiv BDSM session. Eftersom BDSM kan vara väldigt intensivt och utelämnande är det viktigt att ha en stund tillsammans för att samla sig och fånga upp känslor. En del pratar igenom vad som hände och hur det kändes. Andra vill hellre ge varandra fysisk närhet och vila ut tillsammans. Folk blir sårbara efter en intensiv BDSM session, därför är denna avslutande process viktig. Det är lika viktigt för bägge parter att bli bekräftade och omhändertagen efteråt.  


Mysig och nödvändig eftervård efter BDSM

Många par i “vanliga” relationer pratar inte om sitt sexliv. Om vad som känns bra, dåligt, vad man vill ha mer eller mindre av. Men BDSM relationer kräver en pågående detaljerad diskussion om sex. Det skapar en större närhet och ett intimare sexliv. BDSM bygger på tillit, öppenhet, ärlighet och rak kommunikation.  Det är samma egenskaper som skapar en bättre relation även utanför “sängkammaren”.

Vi rekommenderar BDSM varmt. Men läs på och var rädda om varandra!

Nybörjarset för BDSM från Sinful

Sexleksaksset är perfekt för er som vill börja experimentera. Lådan innehåller även en inspirerande guide som beskriver hur produkterna ska användas och vilka förhållningsregler ni ska upprätta innan för att få en så trygg, säker och njutningsfull upplevelse som möjligt. Finns på sinful.se

 1. Har testat dom där mjuka handbojorna (eller manchetter som det tydligen heter), riktigt mjuka och sköna att ha på sig när man blir BDSM bunden :). Men om ni köper, kolla så dom har kardborrar, det var riktigt smidigt. Ingen riska att brandkåren måste rycka ut på “BDSM – nybörjar” utryckning.

 2. Spänremmar var en bra ide, grejen är ju att inte göra BDSM så komplicerat. Har en kompis vars kille band henne med båtrep och inte fick upp knutarna, hon fick nästan panik och det slutade med att han fick klippa upp repen. Själv har jag bundit min kille med vanligt rep några gånger, men hittade en guide på nätet hur man binder enkelt. men är sugen på sånadär mjuka handbojor, verkar skönt och praktiskt.

 3. Tack för en bra artikel, jag har allt mera börjat fantisera om BDSM sex och att vara den undergivna. Har pratat om det med min kille, och han blev först lite orolig om han var “tvungen” att strypa mig :D. Ville ju bara bli bunden.. Verkar så läckert. Har skaffat BDSM tejp, riktigt bra grej om man är ny. Är som kraftig glapack, lätt att sätta på och ta av. Få se om den åter fram till helgen.

  1. Hej, ja, BDSM tejp är riktigt bra. Tror det finns i “startpaketet”. Tänkte skriva lite mera om bandage, men blir snabbt väldigt komplicerat om man ska binda säkert, men rätt rep (tjocklek, material m.m.) Så Bondagetejp är superbra om man är nyfiken på BDSM. Ett annant tips jag läste om är vanliga spännremmar, är också väldigt säkra och lätta att ta av om den som är fastspännd vill komma loss snabbt.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews