Warning: Undefined variable $ub in /customers/5/9/3/worldofbliss.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148 Warning: Undefined variable $ub in /customers/5/9/3/worldofbliss.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160 Censur av erotik på gång? - World Of Bliss

Censur av erotik på gång?

Något drastisk rubrik kanske, men några nya “policys” hos vissa nätjättar har lett till lite reflektioner.

Worldofbliss.se har tidigare (-2018) varit helt ren från erotik och porrbilder. Fokus var texter som fokuserade på sex och erotik. Anledningen var inte på något sätt moralisk, utan praktisk. Vissa annonsörer vill inte synas på platser med porrbilder. Men till vår förvåning i samband med nystarten 2019 gick det inte längre att länka till sajten från Facebook, vi hade blivit svartlistade. Facebook hade tidigare gett en viss trafik, men då det nu inte längre gick att länka började vi att fundera. Vi har historisk sett att många av våra besökare är intresserade av sex och erotik, både texter, sexleksaks recensioner men faktiskt även den typen av feministisk, erotisk porr som vi tidigare bara länkat till.

Vi tog därför beslutet att skippa facebook helt, och börja lägga upp erotisk porr på våran egna domän. Vi har fått nej från vissa annonsörer av sexleksaker (vilket jag inte på något sätt kan förstå med våran inriktning), men många andra har sagt ok så vi fortsätter på den inslagna vägen.

Läste nu att Instagram som tidigare tillåtit viss erotik kommer stänga ner den möjligheten, likaså har nu reddit stängt ner annonsmöjligheter för sexleksaker och liknande även i deras “NSFW” forum (NSFW = Not Safe For Work = Sex och Porr). Nu annonserar vi inte dä, tvärtom är vi i andra delen av kedjan. Men händelserna är intressanta i sig. Nu är det väl i traditionell mening fel att prata om censur, men utvecklingen är värd att reflektera över. Att man inte vill se reklam för en 25 cm buttplug i samband med bilder på “världens 10 gulligaste kattungar” förstår jag fullständigt, men om nu de flesta vuxna ibland kollar på porr, diskuterar sex eller köper sexleksaker så blir det bekymmersamt om vissa företag helt stänger möjligheten att prata om det, även om det finns möjligheter att avgränsa det till “NSFW” forum.

Man har länge raljerat om att det var porr som drev internet i början, historisk var porr en stor del på BBS tiden (datorintresserade över 40 vet vad jag menar), mina första rörliga porrfilmer var porr gif. Stora bibliotek av erotiska iff bilder byttes runt bland amiga ägare. Likaså var porr en stor del av internet under 90-talet.

Alla system kan fungera en viss tid, men i slutändan fungerar enbart dom systemen som ligger i linje med människans natur. Sex, porr och erotik är en av de grundläggande drifterna hos oss människor. Att kapa bort den delen helt kommer förr eller senare leda till att människan byter plattform. Att facebook, google och instagram är giganter idag betyder inte att dom är det om 20 år. Av USA s 500 största företag år 1955 finns bara 12% kvar. Att över huvud taget tro att det inte längre gäller är naivt. Dom är stora idag, imorgon och garanterat nästa år. Men med utvecklingen av de stora företagens censur iver och EU’s paragraf 11 och 13 kommer driva utvecklingen mot en riktning som inte ligger i linje med dagens policy. Anonýma sub-system kommer skapas. Vi kan får våran statistik se att en inte obetydlig del kommer från sökningar på duckduckgo, en helt anonym sökmotor. Tycker inte den är bättre än google, men vill man vara anonym får man jobba lite.

Så för att sammanfatta, även om dagens utveckling är oroväckande är jag inte det minsta orolig på lång sikt. Människans, och internets natur, kommer på sikt lösa allt, och sen skapa nya utmaningar. Vi kommer alltid stå upp för en censurfri miljö.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews